- Bamboe, Pleioblastus pygmaeus.
De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend (als bambu, bamboo enz.)
De bamboescheuten zijn eetbaar en worden veel in Aziatische keukens gebruikt.
- Rozemarijn, Rosmarinus officinalis.
Rozemarijn kan worden gebruikt in bruine sauzen, tomatensaus, bruine bonen-, tomaten- en uiensoep, varkensvlees, lamsvlees, marinades, wildgerechten, gebakken aardappelen, olijfbrood.
Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen en het is een symbool voor vriendschap en trouw.
Hiernaast is rozemarijn een versterkend kruid, dat ook nog eens de bloedsomloop bevordert.
- Tijm, Thymus vulgaris.
Tijm bevat de stof thymol, welke goed is voor de luchtwegen, tegen hoesten en symptomen van astma.
Thee van tijm met wat honing verzacht hoest en maagkrampen.
Tijmblaadjes of takjes kunnen worden gebruikt in aardappel-, vlees-, kip- en visgerechten en in soepen (tomaten). Het is een onderdeel van het bouquet garni: tijm, peterselie en een blaadje laurier.
- Citroenmelisse, Melissa officinalis.
Citroenmelisse is een effectief en veel gebruikt middel om beten van steekmuggen te voorkomen.
Van de verse of gedroogde bladeren kan thee worden gezet, al dan niet aangelengd met echte thee. Citroenmelisse is een smaakmaker bij vele recepten zoals visgerechten, soepen, sauzen en omeletten.
- Lavendel, Lavandula angustifolia.
Lavendel wordt ook gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse bloemen. Deze olie wordt dan verwerkt in zepen als antiseptisch middel, of in parfum's die onder meer gebruikt worden in de aromatherapie.
Lavendel is uitstekend geschikt om in een kruidenpotpourri op te nemen, het geurt lekker in de linnenkast of onder uw hoofdkussen.
- Anjer, Dianthus.
In het verleden werd de anjer in de geneeskunde gebruikt bij maagklachten en koorts.
|
|