Wij kennen allemaal de volgende begrippen:
- Aartsbisschop, voornaamste bisschop van een kerkprovincie.
- Aartsengel, een zeer voorname engel.
- Aartshertog, hertog van hogere rang.
- Aartsvader, man van wie een geslacht afstamt (stamvader).
Hierin is het woord 'Aarts' gevat, dat zoveel betekent als:
eerste, hoogste, voornaamste.
Het woord ‘aartsengel’ is via het Latijnse archangelus afkomstig van het Griekse archaggelos, een samentrekking van archè (‘leidend beginsel’, ‘heerschappij’) en aggelos (‘gezant’, ‘verkondiger’, ‘bode’).
Het woord ‘aartsengel’ komt maar twee keer voor in de Bijbel.
1 Tessalonicenzen 4 vers 16:omdat de Heer zelf op een bevel, bij de stem van een aartsengel en een bazuin van God, zal neerdalen van de hemel;Judas 1 vers 9:
toen de aartsengel Michaël in een twist met de duivel onderhandelde over het lichaam van Mozes, durfde hij geen lasterlijk oordeel in te brengen; nee, hij zei: 'moge de Heer je straffen' (Zach. 3,2);'Een' aartsengel geeft aan dat er meer zijn...
En er geschiedde oorlog in de hemel. Michaël en zijn engelen streden tegen de draak. En de draak streed met zijn engelen.In het apocrieve boek Henoch wordt Michaël vaker genoemd.
En het aparte daarbij is dat Fanuël twee keer in dit verband genoemd wordt, maar niet bij de zeven heilige engelen genoemd wordt.
De engel Gabriël wordt drie keer in de Bijbel genoemd, bij Daniël en bij Lucas.
Daniël 9 vers 21:terwijl ik nog spreek en bid,- komt de man Gabriël, die ik gezien heb in de voorschouw in de aanvang, vliegensvlug aangevlogen
In Lucas 1 vers 19 en 26 brengt Gabriël de boodschap over aan Zacharias over de komende geboorte van Johannes, en aan Maria over de komende geboorte van Jezus.
Volgens de Islam openbaarde Allah via de engel Gabriël (in het Arabisch Djibriel) aan Mohammed het geloof en de Koran.
De engel Rafaël komt naast de verwijzingen bij Henoch alleen voor in het deuterocanonieke boek Tobit van het Oude Testament. Daar vergezelt hij de jonge Tobias, zoon van Tobit op zijn gevaarlijke reizen. Pas nadat Tobias veilig is teruggekeerd, maakt Rafaël zijn identiteit bekend.
Tobit 12 vers 15:Ik ben Rafaël, één van de zeven heilige engelen die de gebeden van de heiligen opdragen en toegang hebben tot voor de heerlijke troon van de Heilige.’
De engel Uriël komt alleen voor bij Henoch, en in het apocrieve boek 4 Ezra.
De volgende engelen worden alleen bij Henoch genoemd.
In eerste instantie komt alleen Michaël als aartsengel tevoorschijn. Vanuit de traditie worden daar vooral Gabriël en Rafaël aan toegevoegd. En als vierde aartsengel wordt meestal Uriël genoemd. De redenen zijn duidelijk, als je kijkt waar de namen voorkomen: