Dit stuk is een van de belangrijkste schatten in het "Bible Lands Museum" in Jerusalem,
en werd voor het eerst gepubliceerd in het Juli/Augustus nummer
in 1995 van het tijdschrift
"Biblical Archaeology Review".
(Bible Lands Museum, Jerusalem).
Het fascinerende aan de afbeelding van het ivoren bord hiernaast is dat dit een van de "gegraveerde insnijdingen van cheroeviem" kan zijn geweest uit de tempel van Salomo, zoals beschreven in 1 Koningen 6:29 en 7:28.
"Alle wanden van het huis heeft hij rondom ingesneden met gegraveerde insnijdingen van cheroeviem, dadelpalmen en bloesemslingers,- inwendig en uitwendig. Op de sluitplaten tussen de dwarsstangen leeuwen, runderen en cheroeviem,"
Dit bord van ivoor is ongeveer 14 bij 10 cm en is gevonden in het Assyrische Arslan Tash (vroeger Hadatu) in noord Syrie. Het dateert uit de 9e of 8e eeuw voor Christus. Het is onderdeel van een collectie ivoren stukken, waarbij op een stuk de tekst "aan onze Heer Hazael" staat. Hazaël was koning van Aram - Damascus van ongeveer 848 tot 805 v. Chr.. Damascus was de hoofdstad van een krachtig rijk van de Arameeërs in de 9e eeuw v. Chr.. De Assyriërs onder Sargon II veroverden de stad in 732 v. Chr..
Hazaël wordt genoemd in 1 Koningen 19, vers 15 waar hij door Elia gezalfd wordt:"De Ene zegt tot hem (Elia): ga heen, keer terug naar je weg,- naar de woestijn van Damascus; daar aangekomen zul je Chazaël (Hazaël) zalven tot koning over Aram;"en in 2 Koningen 17, vers 18 en 19, waar Hazaël alles uit de tempel van Jeruzalem krijgt:
"Dan neemt Juda's koning Jehoasj alle heiligdomsgaven die zijn vaderen Jehosjafat, Jehoram en Achazjahoe, koning van Juda, hebben geheiligd, en zijn eigen heiligdomsgaven en al het goud dat te vinden was in de schatkamers van het huis van de Ene en het huis van de koning,- en zendt dat alles naar Arams koning Chazaël; die klimt dan niet langer op tegen Jeruzalem. "En het is Hazaël die Jehoram (Joram), de zoon van Achab en koning van Israël verslaat en Samaria inneemt.
"Dan ontbrandt de toorn van de Ene tegen Israël; hij geeft hen over in de hand van Chazaël, koning van Aram en in de hand van Chazaëls zoon Ben Hadad, al de dagen."
Hazaël komt uiteindelijk 17 keer voor in de Bijbel. (1 Koningen 19:15,17 - 2 Koningen 8:8,9,12,13,15,28,29 - 2 Koningen 9:14,15 - 2 Koningen 10:32 - 2 Koningen 12:18,19 - 2 Koningen 13:3 - 2 Kronieken 22:5,6).
Gedurende zijn regeerperiode leidde Hazaël de Arameeërs in de strijd tegen koning Joram van Israël en koning Achazja van Juda. Nadat hij hen bij Ramot-Gilead had verslagen, sloeg hij twee Assyrische aanvallen af, maakte zich meester van Israëlitisch grondgebied aan de overzijde van de Jordaan, de Filistijnse stad Gath en probeerde hij Jeruzalem in te nemen. Koning Joas van Juda kocht hem met schatten uit het paleis en de tempel af. Hierna verdwijnt Hazaël uit de bijbelse annalen.
Alle afbeeldingen op deze pagina zijn van ivoor en gevonden in het Assyrische Arslan Tash (vroeger Hadatu) in noord Syrie. Ze dateren allen uit dezelfde periode en geven een beeld van een geweldig vakmanschap, zoals dat ook in de tempel gebruikt werd.
"zoals een kunstenaar ze maakt, zul je ze maken."
Andere stukken ivoor uit deze periode:
Sphinxen met een kop van een ram en vleugels van een arend, tussen de heilige bomen.
(Nationaal Museum van Aleppo).
Een bord met Sphinxen, ivoor met bladgoud.
(The Metropolitan Museum of Art, New York).
De geboorte van Horus, begeleid door engelen(!?).
(Musée du Louvre, Parijs)