-> Nieuws -> Nieuws Archief -> Maart - September 2004.
september
  • Trein Blauwe Engel na 50 jaar weer in oude glorie hersteld

    Op de nog niet geëlektrificeerde baanvakken in Nederland werden in de jaren ‘50 ook diesel-electrische treinstellen ingezet. Door hun kleurstelling kregen ze de bijnaam ‘de Blauwe Engel’ naar de beroemde film van Marlène Dietrich. Motorrijtuig DE 41 bood plaats aan 73 reizigers.

    Eindelijk eens goed nieuws in de krant en op de website van het spoorwegmuseum in Utrecht.
    Deze trein is in het kader van een uniek werkgelegenheids-project tROM Trein in Tilburg opgeknapt door 79 deelnemers met een bijstandsuitkering. Door het werken aan deze historische trein hebben maar liefst 51 van hun inmiddels een reguliere baan gekregen. Resultaat van hun werk is dat ‘de Blauwe Engel’ weer als nieuw is en vanaf voorjaar 2005 tentoongesteld wordt in het nieuwe Spoorwegmuseum.

    De officiële ingebruikname van ‘de Blauwe Engel’ wordt op 9 september 2004 verricht.

    de Blauwe Engel de Blauwe Engel de Blauwe Engel


    Het boek ‘de Blauwe Engel’ van Heinrich Mann werd wereldberoemd dankzij de verfilming met Marlene Dietrich in de hoofdrol. Een autoritaire leraar wordt stapelverliefd.

    En daarmee zijn we weer terug bij het begin: ‘de Blauwe Engel’ is goed nieuws...
  • Terug naar het begin


    augustus
  • Open je hart voor engelenliefde,
    workshop van Margaret Neylon

    Tijdens deze workshop biedt Margaret je de eerste en zeer krachtige stappen die je nodig hebt om je hart te openen voor engelenliefde, om contact te maken met je eigen engelen, en je leven te veranderen.

    Op de website van Altamira-Becht, een uitgeverij uit Haarlem voor verdieping en inzicht, kan je je opgeven voor de workshop van Margaret. Deze wordt 14 november 2004 gehouden in Amsterdam. Margaret Neylon begint een begrip te worden in engelenland. Ze heeft in korte tijd drie boeken op haar naam staan over dit onderwerp: Engelenmagie, Open je hart voor engelenliefde en Een engel voor elke dag.
    Een beoordeling van een lezer gaat als volgt:
    "Mooi geschreven, je leest er echt in een ruk doorheen. Het geeft een goed beeld van wat engelen doen en kunnen, maar je blijft wel met beide benen op de grond staan."
    De uitroeptekens heb ik vervangen door punten....
  • Terug naar het begin


    juli
  • RTV: Film: The Prophecy,
    Regie; Gregory Widen: VS, 1995.
    Met Christopher Walken, Elias Koteas.
    Veronica, 16 juli 2004, 00.10-02.00 uur.
    
    Duistere horror waarin van geloof gevallen 
    priester perverse moord onderzoekt.
    Christopher Walken steelt de show als een 
    gevallen engel met doodse, nachtzwarte ogen.
    
  • RTV: Film: Angels in the Outfield,
    Regie; William Dear: VS, 1994.
    Met Danny Glover, Brenda Fricker, Tony Danza.
    Net5, 3 juli 2004, 16.50-18.45 uur.
    
    Jongetje heeft twee wensen. 
    Twee engelen verhoren zijn gebed.
    
  • RTV: Film: Heart and Souls,
    Regie; Ron Underwood: VS, 1993.
    Met Robert Downey jr., Charles Grodin en Kyra Sedgwick.
    Net5, 5 juli 2004, 21.30-23.25 uur.
    
    Vier bij ongeluk omgekomen mensen 
    komen als engelen een man helpen.
    
    Een keer in de zoveel tijd komt een film voorbij; de vorige keer dat ik "Angels in the Outfield" zag was 4 mei 2003. Was het toen een komedie, nu is het een komisch drama. De laatste keer van "Heart and Souls" was 14 maart 2001. Toen een aardige komedie, nu een sentimentele, maar zeer aardige komedie. Dit kan natuurlijk aan de gidsinformatie liggen.
    Het genre volgens cinema.nl: Drama, Fantastische film, Kinder & jeugd, Komedie.
    Met als extra een email-service voor als de film weer op tv komt of in de bioscoop draait.
    The "Prophecy" heeft als genre Horror / Thriller / Fantasy / Mystery. Wel even iets anders, maar het blijft in deze films fantasie. Heel verwarrende fantasie als je met engelen bezig bent.
  • Terug naar het begin


    juni
  • Acht dagen met Engel
    Tanneke Wigersma

    Het meisje veert op. Ze glimlacht en gaat naast Silke lopen.
    ‘Ik heet Engel,’ zegt ze.
    ‘Ik niet,’ zegt Silke.
    Engel giechelt. Ze lopen door het park, over het pad door de grote wei.
    Engel loopt met haar armen te zwaaien. ‘Hoe heet jij?’ vraagt ze.
    ‘Silke,’ zegt Silke.
    ‘Mooie naam.’
    ‘Ik heb hem niet uitgekozen. Jij hebt een rare naam. Wie heet er nu Engel?’
    ‘Ik,’ zegt Engel. ‘Ik heet Engel.’

    Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen Acht dagen met Engel van Tanneke Wigersma. Hoewel Tanneke kan tekenen en schrijven heeft ze de illustraties bij het boek niet gemaakt. Dat deed Nynke Talsma.
    Een verhaal voor oudere kinderen, met als thema incest, vriendschap en geheim. En een engel, die Engel heet. Meer over het boek is te vinden in de boeken bijlage....
    23 juni is in Deventer het nieuwe boek 'Acht dagen met Engel' van Tanneke Wigersma op een bijzondere manier gepresenteerd. Op die dag reisde Tanneke in een speciale Kindertelefoonbus langs de basisscholen in Deventer om iedereen te laten weten dat haar boek uit is.
  • Terug naar het begin


    april
  • Engelen en wij
    Wouter Stips en Huub Oosterhuis

    
    I am the angel of reality, schreef de Amerikaanse 
    dichter Wallace Stevens.
    
    'Ik ben de engel van de werkelijkheid, een oogwenk 
    zichtbaar staande in de deur', citeer ik (in vertaling 
    van Rein Bloem).
    
    Nooit van gehoord, zegt Wouter, mooi, ja engelen zijn 
    energie, talent is engel. Wat is engel in de bijbel?
    
    Engelen? Boodschappers van onmogelijke geboorte, zeg 
    ik plechtig.
    
    Oh, zegt Wouter, hoe bedoel je?
    
    Er zijn ook, zeg ik haastig, engelen van mensen,
    lieve schatten - engelengeduld.
    
    Is 'engel' dat er meer is dan je ziet, dat er meer is 
    dan je lichaam?
    vraagt Wouter, alsof ik het weten zou.
    
    Ik denk lang na ... zoiets misschien, zeg ik. 'Een 
    schouderwenk en weg ben ik', citeer ik verder.
    
    Ja, zegt Wouter, inspiratie - even en dan weg. Wenken
    zijn het: dat je fout zit, dat je goed zit, dat je 
    voor de deur van 67 kunt parkeren.
    

    De inleiding uit het nieuwe boek van Huub (dichter) & Wouter (illustraties). De illustraties bij de tekst laten ‘engelen’ in al hun lelijkheid zien. De taal die het hemelvolk in dichtvorm uitkraamt, is onbegrijpelijk. Wat is de basis van dit boek? Een religie of individualisme? “Individualisme en nadenken over een goed leven.” Aldus de illustrator...

    Met dank aan:
    De inleiding, Ankersmid Mieke
    en het interview EO Visie
    reacties: Er heeft nog niemand gereageerd.
  • Terug naar het begin


    maart
  • Moeten we engelen om hulp vragen?
    De Wachttoren, 1 april

    Is het juist om in moeilijke tijden de hulp van engelen in te roepen? Veel mensen denken van wel. De Katholieke Encyclopaedie zegt in feite dat "de goede [engelen] de mensen ... van dienst zijn" en "dat het goed en nuttig is de H.Engelen te vereren en aan te roepen". Moeten we engelen aanroepen om hun voorspraak bij God te verkrijgen?
    Gods Woord nemt maar twee van Gods getrouwe engelen bij hun naam, Michael en Gabriel (Daniel 8:16, 12:1; Lucas 1:26; Judas 9). Doordat deze namen in de bijbel worden vermeld, weten we dat elke engel een unieke geestelijke persoon met een naam is, niet slechts een onpersoonlijke kracht. Toch wilden andere engelen niet zeggen hoe ze heetten. Toen Jakob bijvoorbeeld aan een engel die hem bezocht vroeg zijn naam te onthullen, weigerde hij dat (Genesis 32:29; Rechters 13:17,18). De bijbel geeft geen lijst van namen van engelen, waardoor wordt voorkomen dat mensen ongepaste aandacht aan hen schenken.
    Engelen hebben onder andere als taak boodschappen van God aan mensen door te geven. De oorspronkelijke Hebreeuwse en Griekse woorden die met "engel" zijn vertaald, betekenen trouwens letterlijk "boodschapper". Maar engelen treden niet op als tussenpersoon die menselijke gebeden naar de troon van de Allerhoogste overbrengen. God heeft bepaald dat gebeden tot hem gericht worden in de naam van zijn Zoon, Jezus Christus, die zei: "Wat gij de Vader ook vraagt in mijn naam, zal hij u geven." - Johannes 15:16; 1 Timotheus 2:5.


    De Vraag stellen is hem niet beantwoorden. Of zoiets. Je geeft wel een antwoord - nee - maar geen argumenten. Eerst verander je de vraag. "Moeten we engelen om hulp vragen" wordt "Moeten we engelen aanroepen om hun voorspraak bij God te verkrijgen?"
    Nu is aanroepen een leuk woord. In het tijdschrift voor Theologie & Pastorale Counseling van het 1ste kwartaal 1992 staat een woordstudie over "Zijn naam aanroepen". Het aanroepen is in de bijbel een uitdrukking van een persoonlijke relatie met JHWH (het oude testament) of met Jezus (het nieuwe testament). Door het woord aanroepen te gebruiken, weet de bijbelgetrouwe christen het antwoord al: Nee, alleen God en Jezus worden aangeroepen.
    Maar is aanroepen hetzelfde dan als hulp vragen? Aanroepen is volgens de Van Dale, figuurlijk gesproken, om bijstand, hulp of redding smeken. Voorspraak is verdediging of bemiddeling. Anders gezegd: "Moeten we engelen om hulp smeken dat zij bemiddelen bij God?" Dat is wel wat anders als "Moeten we engelen om hulp vragen".
    Nee, wij mogen zelf naar God toe gaan, omdat Hij al naar ons toe kwam en van ons houdt. Moeten is al van vooraf aan een verkeerd woord, te dwingend. Mogen wij engelen om hulp vragen? Hulp komt van helpen, dat is bijstaan. Persoonlijk denk ik dat Engelen graag helpen....
  • Terug naar het begin


    maart
  • Een gedichtje voor jou
    een ketting-e-mail

    
    And if I die
    Before you do,
    I'll go to heaven
    And wait for you.
    I'll give the angels
    Back their wings
    And risk the loss
    Of everything,
    just to prove my friendship is true
    have a friend like you!
    
    "Als ik dood ga, voor jou, ga ik naar de hemel, en wacht daar op jou. Ik geef de engelen hun vleugels terug, en riskeer alles te verliezen, alleen om te bewijzen dat mijn vriendschap echt is, om een vriend als jou te hebben!"

    Er zijn natuurlijk vele kettingbrieven geweest, zelfs email kettingbrieven. Maar een brief waar iets over engelen in voor komt kon ik niet langs mij heen laten gaan zonder reactie.
    Een rare kronkel: ik geef de engelen hun vleugels terug, alsof dat nodig zou zijn. Het zou natuurlijk wel kunnen, als je bedenkt dat alles mogelijk en anders is in de hemel dan dat ik zou kunnen denken....
  • Terug naar het begin


    maart
  • Shining Angel / Petit Angel / Doma The Angel Of Silence
    Yu-Gi-Oh: een nieuw(?) kaartspel.

    Shining Angel Petit Angel Doma Angel

    Het spel laat verschillende mythologische wezens tegen elkaar vechten in magische gevechten op een steeds veranderend slagveld, vol met magische vallen. En in het spel komen naast een aantal Fairy's (elfjes) drie engelen voor:
    
    Yu-Gi-Oh Magic Ruler Rare Cards
    Shining Angel [Fairy/Effect] ATK/1400 DEF/800  
    When this card is sent to the Graveyard as a 
    result of battle, you may select 1 LIGHT monster 
    with an ATK of 1500 or less from your Deck and 
    Special Summon it to the field in face-up Attack 
    position (no Tribute is required for monsters of 
    Level 5 or more). The Deck is then shuffled.  
    
    Yu-Gi-Oh Blue Eyes White Dragon Common Cards
    Petit Angel [Fairy] ATK/600 DEF/900
    A quick-moving and tiny fairy that's very difficult 
    to hit. 
    
    Yu-Gi-Oh Metal Raiders Common Cards
    Doma The Angel Of Silence [Fairy] ATK/1600 DEF/1400
    This fairy rules over the end of existence. 
    

    En natuurlijk is er nog een magische kaart met een engel erop: 'Chorus of Sanctuary', vrij vertaald: 'refrein van het allerheiligste'.
    Het zijn wel verwarrende zaken: engelen als monsters, elfjes als engelen en een engel als refrein...
    Chorus of Sanctuary
  • Terug naar het begin


    maart
  • Gedicht
    Een verhaaltje over een engel achter de toonbank

    
    In een droom liep ik een winkel binnen; 
    Achter de toonbank stond een engel. 
    Ik vroeg: "Wat verkoopt u hier?" 
    "Alles wat u maar wilt", zei de engel. 
    
    "O", zei ik, "echt waar?" 
    Ik wil graag vrede op aarde 
    gezondheid en een veilig tehuis 
    vrijheid en respect voor iedereen." 
    
    "Wacht even", zei de engel, 
    "U begreep mij verkeerd. 
    Wij verkopen hier geen vruchten, 
    Alleen maar zaden die u zelf kunt zaaien." 
    

    Het gedicht is in varianten op meerdere plaatsen op internet te vinden.
    • Vereniging PAIS,
      bron: Het ideale eigenbelang.
      
      Ik wil dan graag vrede op aarde, 
      opheffing van de onderdrukking, 
      geen honger meer in de wereld, 
      een huis voor alle vluchtelingen............ 
      
    • Cursus SoulPoint Remedies
      
      "Dan zou ik graag overal
      een democratische regering willen hebben,
      het einde van alle oorlogen in de wereld,
      betere levensomstandigheden
      voor de randgroeperingen in onze samenleving,
      opheffing van alle krottenwijken
      in de derde wereld en..."
      
    • het bisdom 's-Hertogenbosch,
      Verhalen als aanzet voor een geloofsgesprek.

    • Het beleidsplan etnisch culturele minderheden 2003 - 2005, gemeente Gent.

    • Individuele Coaching, trainingen op klassieke zeilschepen.

    • kerkbrief december 2003 / januari 2004, de Eglise Réformée Néerlandaise.

    • Het gebedenboek van de Nederlandse Missieraad.

      Een man had eens een droom, waarin hij de grote hemelse magazijnen betrad waarin God zijn giften aan de mensheid bewaart.
      Achter een toonbank stond een engel. De man sprak bits tot de engel: ‘Ik walg van het geweld, de oorlog, de wreedheid, het onbegrip, het egoïsme en de hebzucht , de leugens en het bedrog waar de aarde zo vol van is.’
      De engel zweeg.
      Na een tijdje keek de man de engel aan en op het gezicht van de engel zag hij zijn eigen pijn om de wereld en de mens weerspiegeld, maar de glimlach van de engel was liefdevol in plaats van bitter. Dat opende zijn hart een beetje.
      Hij vroeg aan de engel: “Wat verkoopt U hier eigenlijk?’
      Die antwoordde vriendelijk: ‘Alles wat U maar wilt.’
      Hij zei: ‘Ik wil vrede, liefde en mededogen. Geeft U mij daar maar wat van..’
      Waarop de engel zei: ‘U hebt het niet helemaal goed begrepen. We verkopen hier geen vruchten, maar enkel zaden.’

    • Preek in de Immanuelkerk Veldhoven,
      Ochtenddienst 24 augustus 2003.

      Een jonge vrouw liep in een droom een winkel binnen, achter de toonbank stond een engel:
      "Wat verkoopt u hier?"
      "Alles wat u maar wilt", antwoordde de engel.
      "Oh!", zei ze, "Echt waar? Dan had ik graag een man, die me altijd begrijpt, en waarop ik kan bouwen. Een huwelijk dat tot het einde van ons leven gelukkig blijft. Kinderen die flink opgroeien en waaraan we vreugde beleven. Goede vrienden die ons op onze levensweg begeleiden, en vrijheid voor iedereen."
      "Wacht even", zei de engel, "U begrijpt me verkeerd. Wij verkopen hier geen vruchten maar alleen maar zaden, die u zelf kan zaaien."

    • Huwelijksviering Jacky & Nancy,
      Zaterdag 05.04.03, Sint Martinuskerk, Burcht.
  • Terug naar het begin