-> Nieuws -> Nieuws Archief -> April - December 2002.
Oktober
  • Engelen: een spirituele weg
    - Ankh-Hermes Boekenkrant, Najaar 2002.

    Als mensen het woord 'engel' gebruiken, weet iedereen wat er bedoeld wordt. Althans, dat dénken we. Want als je vervolgens vraagt wat een engel dan is, dan komen er weliswaar beschrij- vingen van gevleugelde wezens in het wit, en wezens die je helpen of redden, maar waar die nu vandaan komen, wat hun doel is, of ze wel werkelijk bestaan en meer van dit soort vragen blijft doorgaans onbeantwoord. Het begrip 'engel' lijkt daardoor meer een soort sfeer of gevoel op te roepen dan heel concreet geplaatst te worden.

    Funk en Wagnall's' Standard Dictionary of Folklore, Mythology and legend beschrijft engelen als 'een orde van spiritule wezens die de Godheid op zijn wenken bedient: De hemelse bewakers, helpende geesten of boodschappers, of hun gevallen tegenhangers'. Met dele beschrijving kunnen we verschillende kanten op, afhankelijk van hoe we bepaalde onderdelen van de definitie nader omschrijven.


    De najaarskrant staat in het teken van de engelen, "hoe we ze ook zien of
    definiëren, als ervaring een belangrijke rol kunnen spelen op ons spirituele pad".
    Twee nieuwe boeken: Leven met Engelen van Hans Stolp en Gered door Engelen
    door Glennyce Eckersley.
  • Terug naar het begin


    Augustus
  • een Engel uit hemel om me te helpen...
    - Elisabeth Stelli - Huize de vier winden.

    Eén van mijn lezeressen schrijft me een komische ondervinding: "Verleden week maakten mijn ouders, zuster en ik een autorit. Op de terugweg kregen we een lekke band. Mijn vader is niet zo bedreven in het banden verwisselen, maar er was nergens hulp te bekennen, dus haalde hij de gereedschappen tevoorschijn en zei: "Wat ik nodig heb is een engel uit de hemel om me te helpen". En toen klonk een stem boven ons: "Als u even wacht zal ik u wel helpen". Het was geen engel, maar een man in een telefoon- paal! Angela


    Uit: Elisabeth Stelli - Huize de vier winden, voor meisjes
    tot 14 jaar. Geïllustreerd door F. Manders, uitgeverij
    Kluitman, Alkmaar, ISBN 90.206.0245.4, bladzijde 130, 131.
    Een bijzonder gezellig meisjesboek vol afwisseling, gelezen
    door mijn dochter in de vakantie.
  • Terug naar het begin


    Juli
  • Always
    - RTL5, 27 juli, 20.00

    Een verongelukte piloot keert als engel op aarde terug om zijn treurende verloofde te beschermen totdat ze een nieuwe partner heeft gevonden. Dit gegeven resulteerde meer dan een halve eeuw geleden in het filmsprookje "A Guy named Joe". Tot de fans behoort niet alleen Steven Spielberg, getuige zijn remake onder de titel "Always", maar ook Joop van den Ende. Een paar jaar geleden werd onder auspiciën van deze Nederlandse theaterreus het ontroerende verhaal omgebogen tot de musical "Joe", met Stanley Burleson, Vera Mann en Matilde Santing in de hoofdrollen. Het resultaat was niet onaardig, maar de film was toch beter.


    Een recensie van de film in het Algemeen Dagblad van 27 juli,
    die alweer dertien jaar geleden (1989) gemaakt werd.
    Leuke gedachte: Een mens die als engel terugkeert...
  • Terug naar het begin


    Juli
  • Engelen met jurken van haar
    - de Volkskrant, 6 juli.

    Als hij geluk heeft, loopt de bezoeker ze tegen het lijf: mannelijke en vrouwelijke engelen, slechts gekleed in dunne, half doorschijnende jurkjes gemaakt van menselijk haar. Twee aan Twee, babbelend of zwijgend, mengen zij zich tussen het publiek dat zijn ogen uitkijkt of nonchalant doet of het niets ziet. Dit is de eindexamententoonstelling van de Rietveld Academie in Amsterdam.

    Het thema engagement, of, wat minder heftig: oog voor de wereld om je heen, valt maar bij een handjevol studenten te ontdekken. Het is er wél bij Elaine Kim. De engelen met de jurken van haar, die door het hoofdgebouw van de Rietveld lopen, komen voort uit performances die zij ensceneerde in Buenos Aires. 'Haar wordt gezien als een verlengstuk van de ziel', schrijft Kim in een begeleidende tekst. Een mens die zijn haren verliest, verliest zijn herinneringen. En dat mag in Argentinië nooit gebeuren, vindt ze. Haar jurken herbergen het collectieve geheugen van het land, dat de kunstenaar met een mooi symbolisch gebaar heeft teruggegeven aan de bewoners.


    Je kunt er heel min over doen, Engelen in jurkjes van haar,
    je kunt er lyrisch over doen, Kunst met een grote K,
    maar waarom worden mensen als engelen neergezet?
  • Terug naar het begin


    Juli
  • Friedrich Engel (93) krijgt zeven jaar cel
    - de Volkskrant, 6 juli.

    De vroeger SS-officier Friedrich Engel (93) is vrijdag tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een rechtbank in Hamburg achtte hem schuldig aan de moord op 59 Italiaanse gijzelaars. Engel hoeft wegens zijn gevorderde leeftijd voorlopig niet in de gevangenis te zitten.


    De zaak-Engel zou wel eens het laatste grote nazi-proces kunnen zijn.
    57 jaar na de oorlog. Je zult met je achternaam maar Engel heten...
  • Terug naar het begin


    Juni
  • Engel of Duivelin?
    - Algemeen Dagblad, 19 juni.
    
    Lucy? Die heeft een hart van
    goud, zeggen sommigen.
    Nee, zegt justitie, ze is een
    van de ergste
    seriemoordenaars ooit. Is de
    ziekenzuster écht een
    psychopaat?
    

    Zo begint het artikel in de krant, op pagina twee.
    Ook hier weer een mens als engel, of als duivelin...
    In de tekst komt het begrip engel verder niet meer voor.
    Het is meer een kunstige greep van de opmaak redacteur geweest...
  • Terug naar het begin


    Juni
  • Frank Peretti
    - De Duisternis Aanwezig

    De twee figuren in werkkleding verschenen op Highway 27... Ze waren groot van gestalte, zeker twee meter lang, fors en atletisch gebouwd. De ene had donker haar en een fijn gezicht, de ander was blond en sterk.

    En op dat moment verspreidde zich heel langzaam, als een ontluikende bloem, een wit licht in de ruimte.

    En nu waren de twee mannen glinsterend wit. Hun werkkleding had plaatsgemaakt voor gewaden die zo helder waren dat het leek alsof ze in brand stonden. Hun gezichten waren lichtbruin, helder, hun ogen glansden, en zij droegen een riem van glinsterend goud met daaraan een glimmend zwaard.

    En toen verscheen er op hun rug en schouders een zich langzaam uitspreidend waas als van glanzende zijde: heldere, transparante vleugels, steeds hoger en hoger, boven hun hoofden, zachtjes wiegend op het ritme van een onwereldse bries.


    Uit het eerste hoofdstuk van 'De Duisternis aanwezig', een theologische thriller van Frank E. Peretti: In een Amerikaans stadje ontbrandt een strijd tussen demonen en engelen waarbij de dominee nauw betrokken is.
    'De Duisternis aanwezig' is het eerste boek van de Amerikaanse schrijver en is zelfs goedgekeurd door het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad ( Christelijke Boeken Recensies): "De gereformeerde lezer behoeft niet alles wat de pinksterman Peretti soms vragenderwijs aandraagt te onderschrijven, maar de auteur, die in vergelijking met zijn vroegere werk genuanceerder, bescheidener, evenwichtiger is geworden, kan wel tot bezinning brengen. "
    Volgens Peretti zelf en Joël Valk zijn "de engelen en demonen uit zijn eerste boeken niet meer dan personages als He-man en Skelletor uit de tekenfilmserie He-Man and the Masters of the Universe".
    Toch geeft zo'n beschrijving van engelen wel te denken, ook gezien de uitstekende verkoopcijfers die Peretti in Nederland haalt.
  • Terug naar het begin


    Mei
  • Engelen bestaan wel!
    - Beste Libelle, 17 t/m 24 mei 2002

    Ik weet het zeker: er bestaan engelen. Zij werken in het verpleeghuis waar onze moeder woont. Jonge meisjes met piercings in neus en wenk- brauwen. Gekleurde haren van paars tot oranje. Maar ze hebben zoveel geduld, liefde, en humor met de mensen! Dat wilde ik even kwijt. Vaak wordt er over mensen die zich 'anders' kleden ook anders gedacht. Maar zij ook dragen het hart op de juiste plaats. Alle mensen die in een verpleeghuis werken en helpen, dat zijn de engelen. Namens onze hele familie: dank voor de goede zorgen die onze moeder van jullie krijgt nu niet meer voor zichzelf kan zorgen. Leida van der Lee


    Weer een voorbeeld van hoe mensen als engelen ervaren worden...
  • Terug naar het begin


    Mei
  • De Engel
    Een gedicht van Michiel van der Plas
    
    Ik kom van oneindig ver,
    waar wij gelukkig zijn.
    Ik reis door de lucht als een ster.
    Maar wat is de wereld klein.
    
    Ik kom uit het paradijs.
    Maar hemel, wat een verschil.
    Want wat is de aarde grijs,
    en wat zijn de mensen stil.
    

    De eerste twee verzen uit het gedicht van Michiel van der Plas zijn het mooiste. Het hele gedicht is na te lezen op de web-site 'Voorbij de Horizon', een levensbeschouwelijke gedichtensite van Cobie Verheij-de Peuter, met tal van gedichten die te vinden zijn boven geboortegedichten en overlijdensadvertenties, in kerkbodes, tijdschriften en kranten.

    Het gedicht 'De Engel' is verder nog een paar keer te vinden op internet:
    - 'Nagedachtenis aan Peter Thomassen - De Engel'
    - 'Webpagina's van Maria van den Boom voor new age - Engelen'
    - 'Welkom in Wilma's Droomwereld - Engelen'
  • Terug naar het begin


    april
  • Engelbewaarder /
    Galactische koerier in spijkerbroek
    Trouw, vrijdag 22 maart 2002, Ton Crijnen.
    
    "Twee aan mijn hoofdeind,
    twee aan mijn voeten,
    twee aan mijn linkerzij,
    twee aan mijn rechterzij,
    twee die me toedekken,
    twee die me wekken,
    twee die me wijzen
    naar 's hemels paradijze."
    

    Het versje van de veertien bewaarengelen dat in tal van roomse gezinnen voor het slapen gaan werd opgezegd is ook terecht gekomen in het uitstekend artikel over de rol van de engelbewaarder door de eeuwen heen. En zoals het een goede journalist betaamt, worden er voldoende alternatieven voor de engelbewaarder gebruikt: de bewaarengel, beschermengel, hemelse bodyguard, transcendente helper, waakengel, bovennatuurlijke belijder, assistent van God.
    "De engelbewaarder is terug van weggeweest. Alleen nu niet meer als Gods klapwiekende bode in hemels gewaad, ... maar als de it'er van om de hoek die toevallig (?) even komt buurten als je in de penarie zit..."
  • Terug naar het begin


    april
  • Search results: Angels on mp3.com
    
     557 Artists matched the term(s) angel 
    4720 Songs matched the term(s) angel 
      43 Channels matched the term(s) angel 
    1241 Similar Artists matched the term(s) angel 
     452 Stations matched the term(s) angel 
       2 Regions matched the term(s) angel 
    

    Nu zijn de artiesten, kanalen, radio stations en vergelijkbare artiesten ook leuk om op te zoeken. Net zoals de twee regio's:
    Regions Search Results:
    1 North America > USA > New Mexico > Angel Fire
    2 North America > USA > Oregon > Salem > Mount Angel

    Boeiend worden de zeven-en-veertig honderd en twintig nummers met Angel in de titel. Dat betekent dat geregeld mijn lijst met nummers uitgebreid wordt, onder andere met het nummer 'Silent Angel' van Tom Parella of, zoals op 30 maart al gemeld: 'Angels Called My Name' van Julie Tan.
    Mooie muziek, betere teksten en gratis van internet af te halen, legaal!
  • Terug naar het begin