-> Privé Pagina ->Recept 2: Erwtensoep, maar dan anders
2015.02
Soep2

Het onderstaande recept is ontstaan naar aanleiding van een recept in Trouw (Tijd, zaterdag 10 januari) van Karin Luiten: "Erwtensoep". Mijn eerste reactie was: echt, is het zo gemakkelijk? Geen soepbot meer voorkoken, gewoon alles in de pan mieteren en het sudderen zijn werk laten doen?
Karin is het koken met pakjes en zakjes zat; dat herken ik wel. "Enfin, voor die anderhalve man en een paardekop die wel een keer echte erwtensoep wil maken, hierbij nog maar eens mijn recept", verzucht Karin. Nou, die man heeft vakantie, en gaat op zijn eerste dag in de vakantie eens eerlijke erwtensoep maken. Volgens het recept van Karin. Nou, ja, bijna volgens het recept. Nou ja, met mijn eigen voorkeuren dan... Tips ter lekkere verbetering zijn natuurlijk altijd welkom!

Eerst maar eens de grootste pan uit de kast pakken die er is; wordt die ook weer eens gebruikt! In de winkel had ik me al bedacht: de laatste keer vond ik de karbonaadjes niet zo lekker, die sla ik over. Twee biologische speklapjes, en dan graag in kleine stukjes in een klein beetje boter met twee gesnipperde uien kort doorbraden. Want om vlees zo rauw in het water te gooien, gaat mij net te ver. Even dicht schroeien (heerlijke geuren), doorroeren, en uiteindelijk twee liter water er over heen. De spliterwten dan. 625 gram. "Waar haal ik in vredesnaam 625 gram vandaan?", dacht ik in de supermarkt. Het zijn er 500 geworden. Die grammen dan. Hoeveel spliterwten dat zijn weet ik niet als ik het pak spliterwten in de pan leeg giet. Ik heb ze niet geteld. De groente volgt, in kleine stukjes gesneden. O chips. De bladselderij vergeten. Wat zou dat op de hele smaak van erwtensoep uitmaken? Ik ga het verschil wel proeven. Zal ik er nog iets van bouillon door doen? Dat deden we vroeger altijd in de soep. In het recept van Karin staat er niets over. Dan maar eerst alleen wat zout en gemalen peper erdoorheen roeren. Nogmaals: we zullen het verschil wel proeven. Ik ben reuze benieuwd! En o ja, dat grijze schuim uit het recept, dat na de eerste ronde verschijnen zou, heb ik niet gezien. Zelfs niet zonder bril.

Ingrediënten Het is het vlees dat de soep de kop kost.
Voor de soep ben ik 2,20 kwijt,
voor het vlees 4,40...

Terug naar het begin